Hoe presteren Nederlandse pensioenfondsen ten opzichte van elkaar? Toezichthouder De Nederlandsche Bank stelt een vergelijkend overzicht van meer dan 200 fondsen beschikbaar.

Meer transparantie. Dat is één van de dingen die toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) wil bewerkstelligen als het over pensioenen gaat. Woensdag meldde DNB dat voor het eerst een vergelijkend overzicht is samengesteld van individuele pensioenfondsen dat op de website beschikbaar is.

Deelnemers van pensioenfondsen kunnen nu eenvoudig zien hoe hun eigen pensioenfonds het doet, vergeleken met andere fondsen. Gegevens van meer dan 200 fondsen zijn beschikbaar. Fondsen met minder dan 100 deelnemers ontbreken.

Belangrijkste kengetal is de zogenoemde dekkingsgraad: die geeft aan in hoeverre de bezittingen van een fonds groot genoeg zijn om aan de huidige en toekomstige uitkeringsverplichtingen te voldoen. Bij een dekkingsgraad van 100 procent zijn bezittingen en verplichtingen precies in evenwicht.

Gezondheid van pensioenfondsen

DNB geeft twee cijfers voor de dekkingsgraad: de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden, de zogenoemde ‘beleidsdekkingsgraad’; en de ‘vereiste dekkingsgraad’. Dat laatste is het niveau dat DNB noodzakelijk acht voor een pensioenfonds. De vereiste dekkingsgraad is veelal hoger dan 100 procent, omdat fondsen geacht worden een financiële buffer te hebben om klappen op te vangen.

Z24 verwerkte de data van DNB in onderstaande infographic en nam daarbij ook het saldo van de 'beleidsdekkingsgraad' en de 'vereiste dekkingsgraad' mee. Hiermee is in één oogopslag te zien of de buffers van een fonds afdoende zijn.

Staat er een min in de kolom 'Onder- of overdekking', dan is de feitelijke dekkingsgraad lager dan de vereiste dekkingsgraad en is sprake van onderdekking. En vice versa.

Wie door de lijst bladert, merkt al gauw dat meer dan 150 fondsen momenteel kampen met 'onderdekking'. Daarbij zitten ook grote partijen als ambtenarenfonds ABP en Zorg en Welzijn.

(gebruik de scrollbar om door de lijst te bladeren)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl